W dniu 09.08.2021 roku, Lokalna Grupa Działania ,,Partnerstwo na Jurze” uczestniczyła w posiedzeniu małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pod przewodnictwem Wicemarszałka Pana Łukasza Smółki. W wydarzeniu wzięła też udział Pani Iwona Gibas Członek Zarządu Województwa.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Luszowic, Gromca, Karniowic oraz Panie z Zagórza Wioski u Źródła przedstawiły swoje potrawy:
Kluski tlone z Luszowic,
Babka wojenna z Gromca,
Karniowickie szarpańce,
Zagórskie placki ziemniaczane z pokrzywą.
Na dzisiejszym posiedzeniu wyżej wymienione potrawy uzyskały rekomendacje Komisji do włączenia na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi!
Na chwilę obecną Lokalna Grupa Działania ,,Partnerstwo na Jurze” wpisała na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez MRiRW pięć potraw: Hulajdy, Parzybroda Mirowska, Buchta Bolęcińska, Mętkowska Marchwionka, Krówka Regulicka. Mamy nadzieję, że dzisiejsza rekomendacja zakończy się sukcesem jakim będzie wpis na listę o której mowa powyżej.
Polecamy poczytać więcej o posiedzeniu komisji na stronie:
https://www.malopolska.pl/aktualnosci/rolnictwo/posiedzenie-rady-ds-produktow-tradycyjnych-i-dziedzictwa-kulinarnego-w-wygielzowie
W poniższej broszurze kulinarnej znajdziecie Państwo 10 przepisów pochodzących z terenu powiatu chrzanowskiego:
https://drive.google.com/file/d/1J43EKjcrrWMIBhjHmqfzFP6AmlMcqr_x/view
Dziękujemy Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Luszowic, Gromca, Karniowic oraz Paniom z Zagórza Wioski u Źródła zaangażowanym w krzewieniu tradycji kulinarnych na naszym terenie i za godne reprezentowanie naszego obszaru przed komisją. Pragniemy również podziękować Pani Agnieszce Oczkowskiej za współpracę.
